Voetbalvoeding
Sporters en sportvoeding zijn containerbegrippen. Een voetballer heeft qua voeding duidelijk andere behoeften dan een atleet of wielrenner. Er worden vaak dezelfde adviezen gegeven ongeacht de inspanning die de sporter levert en wat deze inspanning vraagt van zijn lichaam. We hebben het dus beter over voetbalvoeding dan over sportvoeding.
Onzichtbare training
Voetbalvoeding is een onzichtbare training. Het vraagt discipline en een mentaliteitswijziging om met gezonde en evenwichtige voeding bezig te zijn. Het is de taak van een sportcub om spelers en ouders te ondersteunen en spelers te overtuigen van een attitudeverandering. Voeding bevat de bouwstoffen die nodig zijn voor de opbouw van de spieren. Voeding en drank zijn dus nodig om sportprestaties te leveren en het herstel na een wedstrijd of training te bevorderen. Een voetballer heeft een hogere behoefte door het verbruik van energie tijdens de inspanning.
Het is vooral belangrijk om gedurende de dag de voeding te spreiden. Het luisteren naar het eigen lichaam is daarbij het belangrijkste. Naast koolhydraten en eiwitten zijn voldoende groenten en fruit heel belangrijk. Structuur, regelmaat en afwisseling zijn hierbij belangrijker dan het zich volstoppen met koolydraten. Het is algemeen bekend dat het ontbijt een belangrijke maaltijd is. Ook voor voetballers is dit het geval. Voorbeelden van een gezond ontbijt zijn: muesli of cornflakes, havermout, brood, kippenwit, honing, peperkoek, thee, vers vruchtensap, confituur,… Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor de voeding op de de dag voor de wedstrijd, aangezien spelers soms last hebben van wedstrijdspanning en hierdoor weinig kunnen eten op de dag van de wedstrijd. Op de dag van de wedstrijd krijgen pasta en witte rijst de voorkeur op aardappelen of volkorenproducten. Dit kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een kippenfilet met spinazie of een visfilet met broccoli. Een vetarme saus kan de maaltijd smaakvol maken.
Voetbalprestatie
Niet enkel buiten de training is het belangrijk om verstandig om te gaan met voeding, ook tijdens de inspanning telt dat principe. Tijdens de rust van de wedstrijd kunnen volgende producten de verloren energievoorraden aanvullen: peperkoek of honingkoek, sinaasappel, watermeloen, rozijnen, bananen, gels/bars, warme thee, enz. Voorafgaand aan een training of wedstrijd is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Het advies is om een hele dag door voldoende te drinken (=prehydrateren of drinken voor het dorstgevoel). Om een extra vochtreserve op te bouwen kan 30 minuten voor aanvang van een wedstrijd of training nog 0,5l gedronken worden (0,2l in de laatste 5 minuten voor aanvang). Tijdens de rust kan water gecombineerd worden met een isotone dorstlesser of hersteldrank. Na de inspanning dient het vochtverlies gecompenseerd te worden (1,5x het verloren vocht aanvullen) dmv water in combinatie met een hersteldrank of energiedrank. Chocomelk is een goed alternatief, frisdranken zijn dit niet. Direct na de wedstrijd kan ook opnieuw aan voeding gedacht worden. Goede alternatieven hiervoor zijn: verse soep, yoghurt, pudding, fruitsla, boterham, rijsttaart, appel, fruitsap, sandwich met confituur, rijstpap,enz.
Empowerment
Ik hoop jullie na deze aanzet binnenkort meer informatie te verschaffen over gezonde en evenwichtige voetbalvoeding. Het aanzetten tot zelfdiscipline en empowerment is een streefdoel binnen een jeugdopleiding. Ik hoop jullie warm te maken om samen een stap te zetten in de goeie richting om binnenkort ook in de praktijk voetbalvoeding en voetbaldranken te integreren binnen KSVO.